Busola

Beletristika

  • Broj stranica: 400
  • Godina izdanja: lipanj 2017.
  • ISBN: 978-953-266-863-6
  • Naslov izvornika: Boussole
  • Prijevod: prevela s francuskog Ivana Šojat
  • Uvez: tvrdi s ovitkom
  • Visina: 225

Cijena: 169,00 knCijena s popustom: 152,10 kn

Proizvod je spreman za isporuku
Dodaj u košaricu Dodaj na listu želja

U košmaru besane bečke noći Franz Ritter više no ikad žudi za dozom opijuma. Muči ga nepoznata bolest koja mu se čini smrtonosnom, a usto dobiva pismo od svoje velike ljubavi Sarah s člankom o vinu mrtvih, koji u njemu izazove jezu. No njezina pošiljka iz dalekog Sarawaka u Franzu budi i sjećanja na dane provedene na Orijentu: od avantura u pustinji i opasnih susreta sa sirijskim rezervistima sve do bizarnog susreta u muzeju s teheranskim nacistom. U besanoj noći, dok se prisjeća davnih dana u gradovima i predjelima koje je rat zauvijek oskvrnuo, Franz razmišlja o pustolovima sa Zapada koji su se prije njega otputili na Istok i rješava dilemu treba li napraviti korak kojim će iznenaditi sudbinu.

Dobitnik nagrade Goncourt za 2015. i Leipziške književne nagrade za europsko razumijevanje, Busola je izvrstan roman o srazu Istoka i Zapada iz neobičnog rakursa vrhunskog erudita Mathiasa Énarda. Ovo uzbudljivo štivo donosi i priču o Iranskoj revoluciji uklopljenu u roman i još je jedan dokaz Énardove pripovjedačke genijalnosti.

“Jedna od najljepših knjiga godine. Božanstven roman. Veličanstveno!”
– François Busnel, L’Express 

“Romanopisac poput Énarda čini se naročito potrebnim upravo sada. On nije polemičar, već umjetnik, jedan od onih čiji nam romani uvijek imaju što reći.”
– Christopher Beha, Harper’s Magazine 

“Grozničavo promišljanje o Istoku i Zapadu te izgubljenoj ljubavi koja ta dva svijeta povezuje. Lirično i intelektualno bogato, ali ne pretenciozno, podsjeća naizmjence na Mannovu Smrt u Veneciji i Bowlesov Zaklon od neba.”
Kirkus Reviews 

Busola je poetična, ironična, neodoljiva.” 
– Jane Ciabbatari, BBC 

“Izvanredno, bogato i zahtjevno djelo. Mathias Énard jedan je od divova svoje generacije.”  
– Bernard Lehu, RTL  

“Majstorski roman.”
The Washington Post

Od istog autora

  • Zona
    Mathias Énard Zona 161,10 kn