Uoči slavlja

Beletristika

  • Broj stranica: 304
  • Godina izdanja: siječanj 2017.
  • ISBN: 978-953-266-832-2
  • Naslov izvornika: Vor dem Fest
  • Prijevod: prevela s njemačkog Anda Bukvić Pažin
  • Uvez: tvrdi s ovitkom
  • Visina: 204
  • Težina: 395 g

Cijena: 149,00 knCijena s popustom: 134,10 kn

Proizvod je spreman za isporuku
Dodaj u košaricu Dodaj na listu želja

Noć je uoči Anindana u mjestašcu Fürstenfelde u okrugu Uckermark. Nitko od mještana nije posve siguran što se slavi, no vesele se što će spaliti Annu. A premda selo naizgled spava, neki njegovi stanovnici nisu sigurni je li im ova noć uoči slavlja zapravo posljednja. Bivši potpukovnik Njemačke nacionalne vojske, šumar i penzioner g. Schramm mora donijeti odluku: cigareta ili metak u glavu. Anna leži u tami, sama, okružena oronulom prošlošću svoje obitelji, i pita se što joj je dobro donijelo osamnaest godina provedenih na imanju Geherovih. Mladiću Johannu kod kuće postane neizdrživo, a kad dođe do crkve, začuje pucketanje iz tornja i naiđe na odbačeni zvonarski cilindar. Noć je probudila uspavane duhove: na površinu izbijaju stare legende i sjećanja.

Nakon velikog uspjeha romana Kako vojnik popravlja gramofon preve­denog na više od trideset jezika, Saša Stanišić u svojem drugom romanu Uoči slavlja maestralno opisuje događaje iz njemačke provincije. Uoči slavlja djelo je koje ne ostavlja ravnodušnim, prije svega zbog autorove suptilne duhovitosti  i suosjećajnosti prema svojim junacima.

“Svjetska književnost iz Uckermarka: Saša Stanišić u ovom romanu pripovijeda kao da ne postoji sutra.”
Andreas Platthaus, Frankfurter Allgemeine Zeitung  

“Svakom od svojih likova autor pristupa  s bezrezervnom naklonošću. Shvaća ih ozbiljno, ali opisuje ih s puno humora. To se rijetko viđa.”
TAZ 

“Saša Stanišić prirodni je talent.”
Der Standard

“Malo je takvih knjiga. Politički vješto stilističko remek-djelo.”
Verena Auffermann, Die Zeit

“Stanišić je iznimno pronicav, odvažan pri­povjedač koji voli svoje likove i šalje ih do ruba ponora. Nadajmo se da će nastaviti pričati zanesene i zapanjujuće priče  o proturječjima ljudske egzistencije, priče koje će nas duboko ganuti i kojima ćemo se smijati na sav glas.”
Donna Seaman, Los Angeles Times

 “Duhovito, dirljivo i pomalo zastrašujuće.”
Karen Russell, New Yorker

Od istog autora